Hvide Sande by og egn er spækket med spændende museer

Hvide Sande by og egn er spækket med spændende museer

Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus er Hvide Sandes akvarium og museum. Fiskeriets Hus ligger ved afvandingsslusen midt i Hvide Sande.

I akvariet kan I gå ned under vandoverfladen og se de mange spændende fisk fra hav og fjord. Der er både saltvands- og ferskvandsakvarium. I saltvandsakvariet kan I se fisk og bunddyr fra Nordsøen ─ og især området ud for Hvide Sande ─ samt de forskellige miljøer, de lever i. Knurhanerne, der ”flyver” rundt i vandet. Havkattene med det bistre udseende. Hummerne, der graver store huller. Hurtige hajer, flotte pighvar og ’usynlige’ fladfisk.

I ferskvandsbassinet er der en god sammensætning af områdets fisk. Bassinet viser den spændende fauna i områdets åer, søer og Ringkøbing Fjord, f.eks. fiskenes gemmesteder i sandbunden, bag sten eller vragstumper. I ferskvandsakvariet er ål og helt to af de fiskearter, som er typiske for egnen.  Man kan se, hvordan fiskene fanges, spises, og hvad der gøres for at bevare bestandene. 

Fiskeriets hus er også for børn. Der er stort klappebassin, hvor børnene kan komme helt tæt på fisk, krabber og søstjerner.

Fiskeriets Hus er desuden samtidsmuseum for Hvide Sande, fiskerihavnen og egnen. Man kan blandt andet blive klogere på Hvide Sandes tilblivelse og fiskeriets udvikling.

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr rager majestætisk op ved Holmsland Klit midt i det smukke klitlandskab. 228 trin tager det at nå toppen. Så befinder I jer 53 meter over havet og har den flotteste udsigt over Vesterhavet og Ringkøbing fjord. Der er hyggelig café og museumsbutik med delikatesser og brugskunst.

Abelines gaard

Abelines gaard en en gammel strandfogedbolig. Her kan I bl.a. se de lavloftede stuer, som Abeline og familien gik rundt i. Skattejagt for børn, interaktiv udstilling og arbejdende håndværkere. Hyggelig kaffestue og rigtig god udsigt over klitterne.

Nymindegab

Gennem ca. 200 malerier malet af nogle af Danmarks bedste malere fortæller Nymindegab museum om de mennesker, der levede og boede i Nymindegab og om, hvordan folk ved Vestkysten levede, arbejdede og gik på jagt for 100 år siden.

I museets frilandsområde kan man bl.a. opleve vestkysttømrerens liv i 1930’erne eller lege gamle lege.

Nymindegab Hvalmuseum

I en del af Nymindegab museum kan I i Hvalhuset se skelettet af en næsten 12 m lang kaskelothval, der drev i land engang ved Nymindegab.

Bork vikingehavn

I Bork vikingehavn i Hemmet kan I få 1000 år gamle oplevelser. Se de rigtige vikinger (juli og august), deltage i vikingernes daglige gøremål eller lade børnene klæde sig ud som viking. Der er mange børneaktiviteter, bl.a. krigerskole.